Спадът на производствените разходи се задълбочи

Дефлационният натиск в Китай се влоши през октомври, като потребителските цени отново се понижиха за втори от последните три месеца. Спадът на производствените разходи се задълбочи, засилвайки очакванията, че втората по сила световна икономика се нуждае от повече стимули в подкрепа на растежа.

Потребителските цени (индекса CPI) се понижиха през октомври с 0,2% спрямо септември, като от юни насам в Китай има дефлация или ценова стагнация, показват данни на Националното статистическо бюро на азиатска държава. В същото време производствените цени се понижиха през октомври с 2,6% спрямо септември, спадайки за 13-и пореден месец.

Данните предполагат, че множеството стимулиращи мерки от страна на властите в Пекин не са направили много в подкрепа на общите разходи.

Китай се бори упорито с ниските цени през по-голямата част от тази година. Потребителските цени спаднаха под нулата през юли и оттогава насам се колебаят на ръба на дефлацията на годишна база, подкопавайки прогнозата на Китайската народна банка от август, че цените ще се възстановят след тежкия период през лятото. В съчетание с продължаващия спад на производствени разходи (цени на производител), това води до призиви за по-голяма държавна подкрепа за противодействие на дефлационния натиск.

Още по темата гледайте във видеото.