Българският патриарх трябваше да заяви по-остра позиция спрямо руския, посочи той

Очаква се днес храмът „Св. Николай Мирликийски“ в София да отвори врати за вярващите. Руската църква беше затворена след като България изгони трима служители заради заплаха за националната сигурност. Междувременно Москва излезе с нова остра позиция. Говорителят на руското външно министерство коментира намерението на България да оспори собствеността на Русия върху църквата. Според Мария Захарова атаките били част от продиктувана от чужбийна кампания за разрушаване на руско-българските връзки във всички сфери.

Темата коментира Йордан Георгиев, главен редактор на „Доксология инфо нюс“ в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

"По отношение на самият храм, аз се радвам, че той най-после ще отвори. Остава другият въпрос от църковно-канонична гледна точка, за самото назначение на новия предстоятел на храма - отец Владимир Тищук", каза Георгиев.

Отварят Руската църква в София

Той разказа повече за новия предстоятел на храма: „Владимир Тиштук е руски гражданин, роден в Русия, на 22-годишна възраст навлиза във църковните среди, а през 1989 г.  година заминава за САЩ, където прикарва 13 години. Преди да замине за Съединените щати той е станал част от т.нар. руски външен църковен отдел. Това означава, че още тогава е бил вербуван да извършва разузнавателна дейност в чужбина. След пребиваването му в САЩ е прехвърлен във Виена, където също служи до назначаването си в България.“

Георгиев бе категоричен, че отец Тищук ще продължи и делото на експулсирания от страната ни отец Васиан Змеев.

Българският патриарх трябваше да заеме по-остра позиция спрямо руския и да заяви, че макар и към този момент юридически храма да се води руски, което ще се доказва в български съд, той е в юрисдикцията на българската православна църква, смята гостът. Георгиев посочи, че патриархът е трябвало да назначи предстоятел на храма и да позволи в него да има руски служители. Той допълни, че патриархът е назначил 3-4 свещеници, които ще се служат с предстоятеля на храма, който вече е назначен от московския патриарх. „Това за мен е притеснително“, каза гостът.

Захарова: Заплахата за узурпиране на Руската църква в София е открита проява на враждебност

Отговорността, която може да се търси от руска страна към този момент, ще бъде на международна правна основа, но не и на църковно-каноническа, каза Георгиев. По негови думи московската патриаршия може да предприеме и други наказателни мерки, например да задейства своята „пета колона“ в българска православна църква, чрез протести, различни внушения, фалшиви църковни новини и др.

„Българската държава трябва да е изключително внимателна в юридическата част на този казус. Църковно каноничната страна е българската патриаршия да поиска съдействието на Вселенската патриаршия, която вероятно ще се произнесе в полза на българската църква, тъй като това е нейна юрисдикция“, заяви той.

Повече гледайте в разговора.