Сред бенефециентите е и България

Европейската комисия съобщи, че ще предостави над 250 милиона евро на държавите в ЕС за подобрено управление на миграционните потоци. В съобщението се отбелязва, че се наблюдава повишение на потоците мигранти от всички направления.

Заловиха 14 мигранти в джип във Велико Търново (ВИДЕО+СНИМКИ)

Комисията ще финансира със 141 милиона евро за подобряване на обмена и обработката на данни между граничните пунктове в България, Хърватия, Гърция, Литва и Унгария за електронно оборудване за наблюдение на граничните пунктове в България, Латвия и Литва, и за разполагане на мобилна техника за наблюдение в България, Литва и Гърция. 

Общо 118 милиона евро ще бъдат насочени за работата с непридружени непълнолетни мигранти в Белгия, Кипър, Словакия и Испания, както и приемна грижа за младежи в България, Кипър, Гърция, Италия и Испания. Средствата ще бъдат използвани и за подобряване на условията на приемните центрове по границите в Италия, Латвия, Литва и Полша и за изграждане на нови приемни центрове в Кипър и Италия.

СЛЕД ПРЕСЛЕДВАНЕ: Камион с мигранти се заклещи на улица в ямболско село

Действията по използването на средствата може да започнат незабавно. Те ще бъдат изпълнявани от агенции в държавите или от партньорски обществени и неправителствени организации и ООН, пояснява комисията.

Източник: Николай Желязков, БТА