Израелските армия съобщи, че от 7 октомври към Израел са изстреляни около 9500 ракети, снаряди и безпилотни летателни апарати от Газа

В Тел Авив и околностите днес прозвучаха предупредителни сирени. Това се случва на фона на изявление на палестинската групировка „Хамас”, в което се казва, че изстрелва ракети дълбоко във вътрешността на Израел. Групировката го определи като отговор на нарастващия брой цивилни жертви във войната в ивицата Газа.

Медици съобщиха, че две жени в Тел Авив са пострадали от шрапнели. Изстрелването на ракети от страна на „Хамас” се случва на фона на относителното затишие във въздушния обстрел, тъй като израелските сили наблягат на сухопътната си офанзива в Ивицата Газа през петата седмица на войната.

Израел е ликвидирал висши командоси на „Хамас”

Израелските армия съобщи, че от 7 октомври насам към територията на Израел са изстреляни около 9500 ракети, снаряди и безпилотни летателни апарати от Ивицата Газа и други фронтове. 2000 от тях са били свалени от системите за противовъздушна отбрана, проектирани да игнорират снарядите, които се приземяват в открити райони и не предизвикват щети.

Около 12 процента от изстреляните от Газа ракети, които са предимно местно производство, са паднали в рамките на палестинския анклав, заявиха военните. „С навлизането на (израелските) сили по суша се наблюдава значителен спад в броя на изстрелванията”, допълниха от армията.

Източник: Симеон Томов, БТА