В справката се твърди, че Михаил Стойнов е записал с телефон генерирането на код за машинния вот

Прокуратурата е образувала проверка по доклада на ДАНС във връзка с действията на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов за машините. Проверката е за евентуално компютърно престъпление. 

Тя е по повод справката на ДАНС, в която се твърди, че заместник-министър Михаил Стойнов е записал с телефон генерирането на код за машинния вот.

"Изследват се всички обстоятелства, които са посочени в справките на ДАНС. Вече са изискани компютри, машините за гласуване, на които са правени изгражданията на кодовете", посочи прокурор във Върховната касационна прокуратура.

От прокуратурата посочиха, че основните действащи лица са дали обяснения по случая, имена обаче не бяха споменати.

Образувано е досъдебно производство по твърденията на Йоловски за натиск върху него

"Това са служители на МЕУ, служители на Българската институт по метерлогия, този по стандсртизация. Въобще от всички лица, които имат отношение към изграждането на софтуер и хеш кодове", посочи Мария Павлова, заместник-главен прокурор.

В прокуратурата тече и разследване по друг случай, свързан със скандала с машините. Става дума за сигнал на "Има такъв народ" - че на министъра на електронното управление Александър Йоловски му е оказан натиск за обществени поръчки за стотици милиони.

"Разследва се престъпление по служба вследствие на което се разследва и факти има или няма натиск по отношение на длъжностни лица", обясни Павлова.

С 95 повече са образуваните дела за изборни нарушения на изминалите местни избори в сравнение с тези през 2019 година, отчетоха още от държавното обвинение.