Договорът е подписан преди дни

България се нуждае от още четири 1000-мегаватови ядрени реактора, тъй като консумацията на енергия нараства. Това заяви във Велико Търново доц. Младен Митев, председател на Българското ядрено дружество, цитиран от БНР. По думите му това е заложено в Стратегическия план за развитие, като тези четири реактора трябва да бъдат изградени до 2050 г.

При откриването на годишната конференция на Българското ядрено дружество Митев посочи, че засега у нас е постигната устойчивост с удължаването на живота на двата 1000-мегаватови енергоблока в АЕЦ „Козлодуй” и подчерта, че тепърва трябва да развиваме нисковъглеродните източници на енергия.

Денков: Стартираме строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

На конференцията беше припомнено, че преди дни бе подписан енергиен алианс за малки модулни реактори, част от който е и България. 

По думите на Искрен Цветков от АЕЦ „Козлодуй” в следващите пет години предстои да се пенсионират около 700 души, работещи в централата, а намирането на техни заместници е трудно. „За обучение на оператор на блок се изискват минимум 18 месеца след завършване на специалност „Ядрена физика”, коментира Цветков.