Тя беше сформирана преди 2 години за гарантиране сигурността на Източния фланг на Алианса

Посланици на 32 държави на страните-членки на НАТО в България, политици от парламента и Министерския съвет наблюдаваха военна демонстрация на полигон „Ново село”, където се проведе учението „Iron strike 2023”.

Оперативните способности на отбранителната операция бяха представени от многонационалната бойна група на НАТО в България, сформирана преди 2 години за гарантиране сигурността на Източния фланг на Алианса. Министър-председателят Денков потвърди, че бойната група ще се разраства.

Заместник-генералният секретар на НАТО е в България (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Имаме политическата воля. Имаме подкрепата и желанието да усилим нашите сили до бригада. И сме готови да заемем нашето място на Източния фланг”, заяви Николай Денков.

„Приветствам ангажимента, който е приела България -  да отдели 2 % от БВП за разходи за отбрана през идните години, което ще се изрази в повече бойни самолети, изтребители, патрулни кораби и бойни машини за пехотата. Това ще повиши сигурността в България и НАТО”, заяви Мирча Джоана, заместник-генерален секретар НАТО.

„Осем съюзници работят заедно на българска територия, подготвят се заедно и са готови да възпрат всеки потенциален агресор и да отбраняват нашата страна, да допринасят за нашата сигурност”, коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев.