Някои от мъжете търсят и нелегални начини, за да не бъдат изпратени на бойното поле

От началото на руското нахлуване в Украйна стотици хиляди мъже се включиха като доброволци в защита на страната срещу Русия. Година и половина по-късно готовността за влизане във войната намалява. Украинската армия трябва да попълни редиците си чрез наборна военна служба. Някои се опитват да я избегнат и търсят начини да напуснат страната. Един от тях води през границата с Румъния.

Повечето украински мъже обаче не могат да я пресекат, поне не легално. Военното положение изисква от мъжете да се бият за страната си. Подправените документи са начин за бягство, гъстите гори и планинските проходи - също.

Разкази от фронта: Легион с доброволци чужденци се бият за Украйна (ВИДЕО)

Над 15 000 са задържаните мъже в Украйна в опит да преминат границата. А охраната на браздата се опитва да ги спре. Десетки трупове са били открити по южната граница на Украйна от началото на войната, разказват граничарите. Маршрутът е особено популярен заради контрабандата на цигари, но сега се използва предимно от хора, които искат да напуснат страната.

Смята се, че хиляди мъже са направили това чрез подкупи. Престъпни групи рекламират услугите си в Телеграм. Така например потвърждаването на професионална инвалидност струва до 3500 американски долара. Това е възможно само с помощта на служители. През август бяха уволнени ръководителите на всички регионални центрове за набиране на военни, като част от мащабна стъпка срещу корупцията в сектор „Отбрана”.

Още по темата гледайте във видеото.