Те пребориха конкуренти от 23 държави

За първи път България има световен индивидуален и отборен шампион в състезанията за ловец и куче. Купата грабнаха Мирослав Ненковски и Пандора, след като надвиха конкуренция от 23 държави.

21 октомври е датата, на която английският пойнтер Пандора и стопанинът ѝ Мирослав завоюват престижната победа в словашкия град Синец. Тандемът открива четири фазана – нещо, което другите двойки преди него не успяват да направят. Заради добрия резултат отборът на България взима златото.

Да ловиш скариди с кон – древна традиция, все още жива в Белгия (ВИДЕО)

Пандора е едно от няколкото кучета на Мирослав. Още като бебе се вижда, че тя е роден победител. Освен с Пандора, Ненковски успява да се класира първи и отборно - заедно с колегата си по оръжие Димитър Тодоров. Неговото кучето е от породата дратхаар и се казва Фюрст Швабаграунд.

Успех постига и Гергана Делчева, която с Л-Арон Тига Бендида успяват да завоюват бронза при жените. А във времето, когато не е ловец, Гергана е психолог и директор на детски градини.

В състезанието се впуска и друга българка със своето куче- Юлиана Попова и Сони фром Ветренски.

Но въпреки успехите за България, проблеми има и при този спорт. Липсва официален представител на страната, което пречи на участниците.

Още по темата гледайте във видеото.