Според данните от националната статистика от всички живущи в област Враца само 1/3 имат всички удобства в домовете си

По-малко от половината жители на област Враца попадат в графата на добре живеещите хора. Под 33 процента от жилищата са електрифицирани, с водопровод и канализация. Над три пъти е по-ниска е цифрата на тези, които освен тези удобства, имат и централно парно отопление.

В тази къща съвсем сама трудно преживява всеки ден 64-годишната Иванка. Била е даже царица на баницата в село Баница, но сега не иска дори да гледа снимките. Сега едва се движи. В къщата няма баня, няма и тоалетна.

Така дори е съмнително, че тя въобще попада в най-тъжните 17,7% от населението, чиито жилища са само електрифицирани, без канализация, без вътрешна баня и тоалетна. Според данните на националната статистика от всички живущи в област Враца 1/3 имат в домовете си всичко. Павлина Трифонова е една от тях. Живее също в село Баница, но условията в къщата ѝ са като в града.

След ремонт на ВиК: Кал вместо асфалт в пернишки квартал (ВИДЕО)

Пригодили го още докато работели в града. Прекарват голяма част от деня в просторното помещение, което е всекидневна с кухненски бокс. Още преди години заедно със съседите си направили канализация и така имат ток и канализация, вътрешни бани и тоалетни.

Като бивш данъчен агент, пътувал много в региона обаче знае, че не навсякъде е така и знае защо.

Села в Северозапада остават без банкомати

„Нямат всички тези удобства. Например те трябва да имат канализация, трябва да имат ями, трябва... Свързано е всичко с разходи. Някои не стигат до тия възможности. Има и такива хора”, казва Павлина Трифонова.

На тях им остава само да имат много скромна мечта като тази на Иванка: „Стаичка и баня и тоалетна да имам”, споделя тя.