Тази година той постигна рекорд в маратонското плуване в Тихия океан

Плувецът  в открити води Цанко Цанков  си е поставил нови цели за рекорди в плуването. Тази година той постигна рекорд в маратонското плуване в Тихия океан.

„Вече изминаха почти два месеца от преплуването на протока „Каталина”, за което съм изключително щастлив, че успях да постигна като успех. За следващата година сме си поставили за цел нови два плувни маратона, включени в списъка на най-трудните плувни маратони в света. В периода от 1-10 април ще бъдем на протока Хук , разстоянието между двата острова на Нова Зеландия, а през месец ноември ще сме на Хавайските острови за протока Молокай, който е на-труден от всички 7 най-трудни плувни маратони в света, с дължина малко над 46км.”, разказа плувецът в открити води Цанко Цанков.

Да преплуваш 37 км: Цанко Цанков за историческото си постижение

Той припомни, че  протокът „Каталина”, който успя да преплува, е включен в списъка на едни от най-трудните плувни маратони в света, заради това, че е дълъг малко над 37км.

„Това е и единственият плувен маратон в света, на който стартът се дава през нощта. Аз успях да преодолея разстоянието за малко над 10ч.  Там се наблюдават и едни от най-силните океански течения в Тихия океан със скорост от  над 8км./ч. Това е и едно от основните местообитания на голямата бяла акула”, разказа още Цанко Цанков.

 Бялата акула е с дължина 6-9м.

„Но тъй като се плува изцяло през нощта, дори и да е имало в близост  техен представител до мен, аз не съм го видял. Това е и една от причините стартът на този плувен маратон да се дава през нощта, тъй като през нощта хищниците не са толкова активни ”, допълни плувецът в открити води.