В повечето случаи той е безсимптомен

Ранното откриване на рака на простатата гарантира успешното му лечение. В повечето случаи той е безсимптомен. Затова с напредването на възрастта, редовните прегледи са жизненоважни.

„Нашите пациенти са на разнообразна възраст. Има и млади хора, които идват по един или друг повод при нас на преглед, да кажем от 18-19 г. Голяма част от тях са над  50г. ”, коментира урологът д-р Методи Милушев.

Той признава, че мъжете са по-страхливи и трудно биха отишли на профилактичен преглед.

„Дори и когато имаме някакъв проблем, пак трудно събираме смелостта да отидем при специалист. Когато неглежираме един проблем и правилната профилактика на заболяванията, понякога нещата напредват и за нас лекарите става доста по-трудно да се справим с тях”, допълни урологът.

От 2021 г. лекуват рак на простатата по метода брахитерапия и у нас

Ракът на простатата в огромната си част остава незабележим за лекарите.

„Той няма симптоми, нещо, което задължително да ни накара да отидем на лекар и когато вече се повяват симптомите, нещата стават много сложни за лечение, много сложни за нас, за да успеем да помогнем на пациента”, обясни още д-р Методи Милушев.

Ракът на простатата може да го има, но да не бъде агресивен в продължение на години.

„Да няма метастази до момента, в който изведнъж не стане агресивен  тогава вече нещата тръгват по една доста наклонена плоскост надолу ”, коментира още д-р Милушев.