Бравърман разпалваше спорове, като заемаше твърда позиция по отношение на имиграцията

Британският премиер Риши Сунак уволни министъра на вътрешните работи Суела Бравърман, в опит да реорганизира ръководния си екип преди общите избори догодина. На поста е назначен Джеймс Клевърли.

Сунак бе подложен на нарастващ натиск да уволни Бравърман, която е дясноориентиран политик, след като критиците я обвиниха, че е засилила напрежението през последните седмици на спорни пропалестински демонстрации и контрапротести в цяла Великобритания.

"За мен беше най-голямата привилегия в живота ми да служа като министър на вътрешните работи", съобщи след уволнението си Бравърман.

Вътрешният министър на Великобритания напусна правителството

През целия си мандат бившата министърка разпалваше спорове, като заемаше твърда позиция по-специално по отношение на имиграцията и редовно се намесваше в така наречените културни войни, които се смятат за разделящи електората. Бравърман беше обвинена, че е подклаждала напрежението по време на протестите срещу войната между Израел и "Хамас" в Ивицата Газа, които съвпаднаха с мероприятията по случай Деня на примирието след Първата световна война. Впоследствие това предизвика призиви Бравърман да бъде уволнена. 

Източник: БГНЕС