Един от тях отказа след планов ремонт, завършил през пролетта на 2022 г.

Сложните казуси около затворената ПАВЕЦ „Чаира” продължават. От пролетта на 2022 г. помпено-акумулиращата централа край Сестримо - най-голямата от този вид в цяла Югоизточна Европа, е извън строя, след като претърпя тежка авария. Тя се случи при пускането на централата след планов ремонт, когато един от четирите хидрогенератора отказа и към момента не е ремонтиран.

„В средата на месеца се очаква окончателният доклад от швейцарската инженерингова компания AFRY Switzerland, която разследва причината за аварията”, съобщава economic.bg. Пред изданието изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев обясни, че авариралият четвърти хидроагрегат няма как да бъде възстановен и ще се наложи подмяната на турбинната му част. За целта до края на годината ще бъде обявена тръжна процедура. Ремонтите и монтажните работи на новите компоненти обаче ще отнемат доста време и според шефа на НЕК агрегатът ще заработи след 2025 г.

Ремонтът на ПАВЕЦ „Чаира” ще струва 200 млн. лв.

Другите  агрегати, за които необходимите ремонти са с по-малък обхват, ще бъдат възстановени от Toshiba - производителя на оборудването, и консорциума ABB-Voith, на който през 2019 г. бе възложено да рехабилитира цялата централа, а вместо това се стигна до аварийна ситуация при пробите и принудително спиране през март 2022 г.

Според Георгиев има надежда ремонтите на два от агрегатите да приключат в рамките на следващата година, а за третия агрегат пуск бил възможен през 2025 г. 

ПАВЕЦ „Чаира” е най-голямата подземна централа на Балканския полуостров, разположена в Рила планина, под язовир „Белмекен”. Тя е вторият етап от изграждането на хидрокомплекса „Каскада „Белмекен-Сестримо” и ПАВЕЦ „Чаира”. В централата са монтирани четири обратими агрегата Toshiba с номинални мощности от 216 MW - в турбинен режим и 186,2 MW - в помпен режим. От април 1995 г. са в експлоатация I и II агрегат, а от август 1999 г. - и другите два.