Труден избор на председатели на общинските съвети във Варна и Русе

Кметове и общински съветници на областни градове положиха клетва след местните избори. 

Варна

Във Варна не успяват да изберат председател на Общинския съвет. Причината за това е силно фрагментираният състав на местната власт – общо 12 са партиите, които имат представители в Общинския съвет.

След множество дебати се стигна до излъчването на двама претенденти за поста - Николай Костадинов от „Възраждане” и Николай Стефанов от „Продължаваме Промяната - Демократична България”. На първия тур от тайното гласуване нито един от двамата не успя да събере мнозинство и така се стигна до повторен вот. Там обаче беше предложен един единствен кандидат - Христо Димитров от „Алтернатива на гражданите”.

Очаква се да стане ясно дали ще има още кандидатури, или Варна ще има нов председател на Общинския съвет още днес. На този фон, клетва като кмет на града положи Благомир Коцев от „Продължаваме Промяната – Демократична България”.

Русе

В Русе протестиращи за чист въздух посрещнаха новоизбраните кмет и общински съветници преди първото им заседание за полагане на клетва. Гражданите настояха новите избраници да гласуват информирано, когато се иска техният глас за откриване на нови производства. Новият стар кмет Пенчо Милков увери, че има идеи за справяне с проблема.

В Русе също се оказа труден изборът на председател на Общинския съвет. 11 са представените партии и коалиции и нито една от тях няма мнозинство. Първоначално кандидатите за поста бяха петима, но на балотаж отидоха Христо Белоев от БСП и Елеонора Николова от СДС. Предстои да стане ясно ще бъде ли избран председател, или тържественото заседание ще бъде удължено.

Бургас

На официална церемония в Бургас Димитър Николов се закле и встъпи в длъжност за пети мандат. 56-годишният градоначалник постигна рекорд като кмет, който най-дълго е управлявал Бургас. Церемонията беше водена от областния управител Пламен Янев. За председател на Общинския съвет на Бургас на първото заседание беше избран адвокат Михаил Хаджиянев от ГЕРБ.

Димитър Николов заяви, че ще бъде кмет за всички, без значение от политическите пристрастия, религия, пол, професия или социален статус. „Мой съюзник ще бъдат почтените хора, но ще бъда и безкомпромисен към тези, които се опитват да спъват развитието на града. Ще бъда горд с всеки успешен бургазлия и ще поощрявам прогреса на заслужилите”, посочи кметът на Бургас.

„В следващите четири години ще продължа да работя за развитието на Бургас и общината. Ще подкрепям всяка една инвестиция, която би могла да има добавена стойност за града и региона. Ще продължа да влагам усилия в подкрепа на образованието. Моята цел е младите хора да избират Бургас пред всеки друг град в страната, защото те са бъдещето. В същото време няма да забравя и възрастните. Искам Бургас да е желано място за живеене и се надявам на подкрепа от държавата. Доказал съм, че искам и мога да работя за един по-добър Бургас”, обеща Николов.