Посочват, че трябва да се подобри значително събираемостта

Оптимистичен – така определиха синдикатите проекта на бюджета на държавата за догодина. Причината е, че в него е заложен ръст от 3,2% на Брутния вътрешен продукт, който те определят за трудно постижим. Посочват, че трябва да се подобри значително и събираемостта. Точно с това пък се похвалиха от Приходната агенция. По техни данни до 9 ноември са събрали 30,8 млрд. приходи, което е с повече от 5,7 млрд. в сравнение със същия период на миналата година.

В Бюджет 2024 е заложен ръст на Брутния вътрешен продукт с 3,2%. Основният източник на приходи в хазната остават парите от данъци. Предвижда се те да бъдат 42,5 млрд. лв. Точно постъпленията са основният проблем на сметката според синдикатите.

„Приходната част изглежда много оптимистична. Брутният вътрешен продукт също е с много висок риск. Това вероятно няма да се случи предвид и прогнозите, които дават не само в България, но и Европейската централна банка. Така че тук има риск от поне два-три пункта от БВП да не се случат, което означава и риск върху приходната част на бюджета”, заяви Атанас Кацарчев, главен икономист на КТ „Подкрепа”.

Работодателите с критика към параметрите на бюджета за 2024 г.

Проблем в събирането на приходите виждат и работодателите.

„Приходите са надценени, според нас силно надценени и няма да се реализират. Икономиката върви надолу, трендът в индустрията специално е надолу, а ние говорим за сериозни ръстове през следващата година. Трябва да се направи по-реалистичен бюджет”, смята Васил Велев, председател на АИКБ.

Една от причините е забавянето на икономиката в световен мащаб. Въпреки края на пандемията голяма част от индустрията продължава да изпитва сериозни проблеми.

„Ние имаме такава дупка в приходната част в бюджета, неправилен разчет от Министерството на финансите, да се направят още по-големи очаквания за 2024 година е наистина несериозно”, смята икономистът Михаил Кръстев.

„Има обективна сериозна причина да има напрежение и проблем с приходната част. Ако погледнем статистиката, ще видим, че много отрасли не можаха да се възстановят напълно. Даже съвсем не могат да вървят нагоре след пандемията”, обясни Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика.

При по-малко събиране на приходите в хазната, дефицитът ще продължи да се увеличава. Така целта той да бъде 3%, може и да не бъде постигната, с което да има проблем и по пътя на България към Еврозоната.

„Може да стигне до 6% от БВП. Ако не влязат и парите, които са предвидени за газа, транзитната такса”, обясни Атанас Кацарчев.

„За да се спазят 3-те процента, трябва силно да се орежат разходите очевидно. А след като няма да се съберат приходите, това сигурно е ясно и на тези, които го планират”, смята Васил Велев.

Експертите са скептични и към вдигането на местните данъци и такси, защото голяма част от общините имат проблем със събираемостта на дължимото.