На второ място са дружества, които съдят журналистите

Най-много дела срещу журналисти в ЕС заради работата им водят политиците. Това се посочва в изводите от доклад, представен днес пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Негови автори са Джъстин Борг и Франческа Фарингтън от университета в Абърдийн.

65 убити журналисти и медийни служители по света през 2020г.

По техните думи на второ място по дял са делата, заведени от дружества срещу журналисти. Докладът изследва всички 47 дела срещу 102-ма ответници, заведени от януари 2022 г. до август тази година. Фарингтън уточни, че не са рядкост и заплахите срещу журналистите с дела, които накрая не се изпълняват и затова статистиката не обхваща предупрежденията за съдебни искове.

По нейните думи най-често дела се водят заради разпространяване на информация от обществен интерес, главно свързана с гражданите на повече от една държава от ЕС. В повечето случаи делата са по повод публикации за корупция, организирана престъпност, финансови престъпления.

Най-големият брой дела (85 на сто) засягат обществения интерес в няколко европейски страни или целия ЕС, посочи Борг. По неговите думи законовите промени, предложени от Европейската комисия, биха обхванали 95 на сто от досегашните случаи, които са основно трансгранични и затова биха попаднали в обхвата на промените. По този начин би отпаднала възможността да се избира съд за внасяне на исковете според различното отношение на националните законодателства по тези случаи, поясни той.

Георгиева: Очаквам политиците да си дадат сметка за средата, която позволява дело срещу медия да е за 1 млн. лева

Източник: БТА, Николай Желязков