Разказва „Дойче веле”

Планини от текстил, изхвърлен на плажа в Гана, близо до столицата Акра. Отпадъци от дрехи от Европа, Северна Америка, Азия. Голяма част от това, което глобалният север вече не иска, свършва тук. А на няколко метра традиционните рибари с техните малки лодки използват уловеното, за да ядат.

Какво означава това за рибарите?

„Ние рибарите имаме много проблеми. Когато можем да хвърлим мрежите си в морето, сме щастливи. Но когато ги навием, в тях има боклук”, казват местни рибари. И често боклукът е повече от рибата.

Но как можем да се намалят купищата стари дрехи и да се подобри животът на рибарите? А и не само. Например и този на текстилните работници в квартал „Кантаманто” в Акра.

Лиз Рикетс и нейният екип се опитват да намерят отговори. За целта основава фондация в Акра. Лиз,  дизайнерката САЩ, която някога е работила за модната индустрия. Но докато не вижда текстилните работници в „Кантаманто” през 2011.

„Отивате в „Кантаманто” и виждате планините от дрехи. В тази индустрия съм работила. Тази индустрия, която влага толкова много пари и в реклама. А накрая всичко е просто боклук”, казва Лиз.

Нейната организация иска да придаде ново значение на старите текстилни изделия.

Това е целта на отдела за тестване. Индустриалният дизайнер Пол Дюфур работи върху идеи за рециклиране.

Какво може да се направи с тези с тези дрехи – гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25 ч. и четвъртък от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.