Решението беше взето на съвместно заседание на Изпълнителните бюра на Националния и на Градския съвет на социалистическата партия

Членовете на Изпълнителните бюра на Националния и на Градския съвет на БСП взеха решение групата на социалистите в СОС да не подкрепя кандидатурата на Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет. Това стана на съвместно заседание на двата органа днес.

Хекимян: Няма да подкрепим нито една номинация за председател на СОС, ще бъдем опозиция

"Няма да подкрепим Борис Бонев за председател на СОС. Това е решението на колективните ни ръководни органи на национално и градско ниво. То произтича от нашата последователна позиция да не правим коалиции или сглобки с цел на всяка цена да участваме в управлението на Столична община. Разбира се, готови сме да разговаряме за политики, базирани на ценности, с всяка политическа група в СОС. Изборът на председател сам по себе си е безпредметен, ако нямаме съгласие по приоритетите, по които ще работи Столичният общински съвет. Ние имаме много ясно посочени приоритети в нашата работа. Преди и по време на предизборната кампания ние ги представихме пред гражданите на София и сега е време да действаме за тяхната реализация. Твърдо съм убеден, че вчера започна нов период в развитието на града ни", заяви Иван Таков.

Премиерът и Васил Терзиев разговаряха в Министерския съвет

Председателят на БСП-София и на групата на социалистите в СОС беше категоричен, че партийните ръководни органи няма да допуснат компромиси с основните ценности свобода, справедливост и солидарност, чрез които градът трябва да бъде управляван. "Различната философия, която ние имаме за развитие на София и която беше толкова добре приета от гражданите в предизборната кампания, изисква от нас отговорност и твърдост в действията ни, каза още той. - Вече няколко пъти заявявам, че групата на БСП в СОС ще подкрепя всякакви инициативи, които отговарят на нашите основни ценности. Готови сме да участваме и в съставянето на ясен план за реализация на основните политики, по които имаме допирни точки с останалите политически групи в СОС".