Решението беше взето след продължителни разговори

Европейският съюз постигна сделка относно закон за налагане на ограничения за емисиите на метан върху вноса на петрол и газ в Европа от 2030 г. По този начин се оказва натиск върху международните доставчици да намалят изтичането на газ с мощен парников ефект, съобщава Ройтерс.

Метанът е втората най-голяма причина за изменението на климата след въглеродния диоксид и в краткосрочен план има много по-голям затоплящ ефект. Бързото намаляване на емисиите на метан през това десетилетие е от решаващо значение, ако светът иска да избегне тежки промени в климата.

Ройтерс: 60 държави ще подкрепят инициатива за утрояване на ВЕИ мощностите до 2030 г.

След разговори преговарящите от държавите членки на ЕС и ЕП се съгласиха да наложат „максимални стойности на интензитета на метан” до 2030 г. на производителите в чужбина, изнасящи изкопаеми горива за Европа. Това се посочва в изявление на Съвета на ЕС.

Правилата за внос вероятно ще засегнат основните доставчици на газ, включително САЩ, Алжир и Русия. Москва намали доставките за Европа миналата година и оттогава беше заменена от Норвегия като най-голям доставчик на газ по тръбопроводи в Европа с най-нисък интензитет на метан в света.

Метанът изтича в атмосферата чрез течове от тръбопроводи и инфраструктура на петролни и газови находища. Предстои законът да бъде представен на Европейския парламент и страните от ЕС за окончателно одобрение. Тази стъпка обикновено е формалност, която преминава през предварително договорени сделки.