Предложението бе на републиканец, но подкрепата дойде от демократите

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън успя да получи подкрепа за своето предложение за временен бюджет на САЩ, съобщава CNN. В пакета не е включена помощ за Украйна или Израел, но без този временен бюджет голяма част от правителствените агенции ще спрат работа на 17 ноември.

CNN обръща внимание, че в подкрепа на предложението на републиканеца гласуват демократите. Пакетът е одобрен с 336 гласа „за” и 95 „против”, като предложението на Джонсън получи 209 гласа от страна на демократите в Камарата на представителите, тоест против е „твърдото” ядро на републиканците.

Проектът удължава финансирането на приоритетни области - военна индустрия, помощи за ветераните, транспорт и енергийния сектор до 19 януари 2024 г. За останалите федерални агенции средствата ще бъдат гарантирани до 2 февруари 2024 г.

След гласуването е ред Горната камара на Конгреса - Сенатът, да даде своето мнение за пакета. От Белия дом съобщиха, че ще пуснат законопроекта, ако бъде подкрепен от сенаторите. Преди ден говорител на институцията определи предложението като „неадекватно” заради липсващата подкрепа за Украйна и Израел.

Говорител на Белия дом коментира, че е крайно време републиканците да спрат с „екстремистките и еднопартийни закони”, които разрушават двупартийното единство в институциите. От институцията призоваха още и за спешни мерки за подсилване на националната сигурност.

Президентът Джо Байдън поиска 106 млрд. долара за Украйна, Израел, Тайван и Тихоокеанския регион, както и за укрепване на границите с Мексико. Президентът определи тези средства като инвестиция в бъдещето поколение, защото са в подкрепа на националната сигурност.