Това демонстрират земеделци от Испания

Преди повече от 1300 години мавританските владетели изграждат в южната част на Испания напоителни канали, някои от които се използват и до днес. Старата система е идеална за по-малките земеделски производители. Част от нея обаче не влиза в употреба от години. Затова местните хора, които я използват, се радват на инициативата да бъде възстановена. А тя се осъществява с помощта на археолога Хосе Мария Мартин.

ЧИСТО НЕБЕ: Самолети, задвижвани с водород – бъдещето на авиацията (ВИДЕО)

Според него значението на системите далеч надхвърля земеделието.
„Старите шахти са наистина важни за околната среда. Те създават живот. Част от водата се просмуква и се появява по-надолу. По този начин системата допринася за по-голямо разнообразие на видовете". Обяснява Сивантос.

Мрежата от канали предотвратява прекалено бързото изтичане на водата, която вече става все по-оскъдна.

Но все по-малко са традиционните земеделски производители, които използват старите канали. Това прави по-трудно поддържането на мавританското наследство живо. 

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.