НАП и Агенция “Митници” ще внасят енергийната вноска от транзита на руски газ

Депутатите приеха окончателно таксата от 20 лв/MWh за пренос на руски газ през страната да се дължи от ползвателите на газопреносната мрежа, а не от оператора. За събирането на средствата ще имат грижата от Агенция „Митници” и НАП, а не от „Булгартрансгаз”, както беше заложено първоначално. Предложението за корекция дойде от ПП-ДБ. От опозицията обвиниха управляващите, че правят чест ремонт на току-що прието закони. По-късно и опозиция, и управляващи се съгласиха, че от поправката има нужда. 

Радев сезира КС за плащанията за внос и транзит на газ през България

 „Идеята е задължените лица да плащат таксата за внос и пренос. Таксата да се дължи от ползвателите на газопреносната мрежа. „Булгартрансгаз” може да натрупа задължения за изключително кратко време„ каза народният представител от ПП-ДБ Васил Стефанов. 

Кабинетът към посланиците от ЕС: Таксата за руския газ засяга само „Газпром“

„Става дума за грешка, колко е преднамерена, трябва да питаме изпълнителната власт, която изготви текстовете, но тя не е в зала”, подчерта Станислав Анастасов от ДПС.

Според опозицията не е ясно за кого ще бъдат щетите от допълнителната такса. „От тази ваша мярка няма да страда Русия, ще страдат нашите съседи, ще страдат и европейските граждани. Заради вашата глупост от вчера „Булгартрансгаз” вече дължи на държавата 250 млн. лева и виновните сте вие, защото сте некомпетентни и неграмотни”, каза Драгомир Стойнев от БСП.

Че проблеми има отчетоха и от ГЕРБ. Жечо Станков каза: „трябва да помислим по начин вече споменатите от г-н Стойнев средства от 250 млн., които са натрупани като задължения, по какъв начин трябва да отпаднат от задълженията на „Булгатрансгаз” към държавата, защото в моите очи изглеждат несъбираеми”. 

„Защо разчитат на опозицията да им оправяме техните законови бакии, които правят - вие си ги приемате, вие си ги оправяйте”, каза Йордан Тодоров от „Възраждане”. На което Павела допълни – „когато сеете ветрове ще жънете бури, вие, а не Путин, а ние ще търпим негативите”.  

Рамадан Аталай от ДПС призова: „нека оставим тези средства, за които г-н Василев иска да си ги събира, но не знае как, да ги прехвърлим пак при него в Министерството на финансите, за да може той сам да се пребори с измислените си такси и г-н (Румен) Спецов да му ги събира”.

Промяната беше направена с гласовете на партиите от управляващото мнозинство, от опозицията гласуваха „въздържал се”.