В някои райони влаковете са спрени изцяло

Стачка на германските машинисти предизвика широкообхватни прекъсвания в железопътната мрежа на страната, предаде АФП. Профсъюзът на машинистите настоява за подобрени условия на труд.

"Само 20% от влаковете на дълги разстояния се движат, а в някои региони железопътният транспорт е спрян изцяло", заяви Ахим Щаус, говорител на железопътния оператор Дойче бан. "В крайна сметка страните трябва да преговарят, но намирам за проблематично, че ние, трябва да се примирим с това", каза разгневен пътник.

Стачка на машинистите в Германия ще блокира влаковите услуги

Стачката беше обявена от профсъюза GDL, след като първият кръг от преговори за заплатите с ръководителите на железниците се провали. Профсъюзът иска увеличение на заплатата с 555 евро на месец, необлагаем бонус от 3000 евро, за да се справи с инфлацията, и намаляване на работното време от 38 на 35 часа седмично. Това споразумение ще бъде сключено за 12 месеца, като след това ще последват нови преговори. "Дойче бан" предложи 11-процентно увеличение на заплатите, както и инфлационен бонус в размер до 2850 евро, но отхвърли намаленото работно време като прекомерно.

По-рано тази година поредица от стачки на по-големия транспортен профсъюз EVG в железопътната мрежа предизвикаха широкоразпространени транспортни нарушения. 

Източник: БГНЕС