Заведението предизвиква истински фурор след публикация в социалните мрежи

Понякога една публикация в социалните мрежи може да промени и живота ни. Такъв е случаят на Саша Шуняк -  човек със Синдром на Даун. Той работи в заведение в босненския град Тузла. В неговото кафене работят и други хора със синдрома,което всъщност е рядкост в Босна и Херцеговина.

Отначало заведението почти няма клиенти и стига до ръба на фалита, но кампания в социалните медии довежда до обрат и вълна от подкрепа.

Саша казва, че толкова обича работата си, че може да я върши денонощно. Колегата му Борис Косумович не може да говори, но определено споделя мнението на Саша. Той дори искал да сложи легло в кафенето, за да може и да спи там.

Втора зима на студено: Как живеят хората от бомбардираните блокове в Украйна (ВИДЕО)

През първите няколко месеца в кафенето нямало почти никакви посетители, докато съседните заведения били пълни с клиенти.

Редовен посетител на заведението на Саща е писателката Едима Ефендич Джинич. Една събота тя се оказва единственият клиент и служител я снима. Качва снимката в социалните мрежи и пише, че кафенето затваря до седмици.

Този пост променя всичко. Изведнъж кафенето започва да се пълни с клиенти от сутрин до вечер. Оттогава то работи на пълни обороти, а посетителите го обсипват с хвалби. Предстои развиването на подобни проекти и в други градове на Босна.

Видеото е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.