Обсъден беше и проблемът с развитата резистентност срещу антибиотици у нас

На прага на грипния сезон вече са ясни два от вирусите, които се очаква да завладеят Европа. Лекари и експерти по здравеопазване призоваха като превантивна мярка да се ваксинираме. Обсъден беше и проблемът с развитата резистентност срещу антибиотици у нас, която се появява при лечението на по-тежки вирусни инфекции.

„От щамовете А вече няколко години актуални са два – H1N1 и H3N2. Няма нещо изненадващо, няма бурна грипна активност никъде по света. Има обаче начало на лек подем”, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Трябваше да бъдат направени някои малки, но важни промени в програмата. Например, да не тормозим общопрактикуващите лекари, че до 31 януари всичко свършва. Да дадем възможност да имунизират през януари и февруари, защото грипът не идва винаги по едно и също време”, допълни той.

Ива Христова: Очакваме пика на грипа през януари и февруари

 „Хора, не лекувайте вирусни заболявания с антибиотици. Никъде в Европа не се изписват антибиотици за вирусни заболявания. И първата основна забележка към наши лекари в Европа е защо изписват толкова много антибиотици”, коментира лекарят Валери Цеков.

Ваксинацията на хора над 60-годишна възраст остава безплатна.