Новият британски външен министър е посетил Одеса

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че страната му е иззела инициативата от Русия в Черно море и е принудила руския флот да се изтегли на изток, предаде Ройтерс. "За първи път в света в Черно море започнаха да действа флот от военноморски дронове – украински флот“, написа Зеленски в Telegram.

Осъдиха на 7 г. затвор руската музикантка Александра Скочиленко

Междувременно британското външно министерство съобщи, че новият ръководител на ведомството Дейвид Камерън, който е на визита в Украйна, е посетил Одеса, допълва Ройтерс. Камерън е първият британски министър, който посещава украинския пристанищен град след началото на пълномащабната руска инвазия, отбелязва Укринформ. Той заяви в Одеса, че подкрепата за украинците е оказала пряко въздействие върху инвазията и обеща, че страната му ще предостави още помощ на Киев. Това включва 10 млн. лири за Червения кръст на Украйна, като средствата са предвидени за лекарства и медицински консумативи за пряко засегнатите от руската агресия общности.

Дейвид Камерън е назначен за външен министър на Великобритания

Освен това Великобритания ще дари над 7 млн. лири на консорциум от неправителствени организации, които предоставят хуманитарна помощ на опасни места по фронтовите линии. Британското правителство предоставя и още 1,4 милиона лири на неправителствената организация "Корпус на милосърдието“, която работи в Украйна.

Източник: БТА, Николай Велев