Това заяви в позиция общинският съветник от ГЕРБ-СДС в СОС Георги Георгиев

"Новоизбраният кмет на София носи пряка отговорност за безредиците, той съгласува и организира опазването на реда със СДВР". Това заяви в позиция общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в СОС Георги Георгиев.

Ето какво посочи още той: "Вчера новоизбраният кмет на София побърза да обяви, че съгласува шествие на футболните фенове и е организирал опазването на реда със СДВР. За съжаление, това не се случи. Центърът на София е арена на битка, с ранени хора, със запалени контейнери, изтръгнати парапети и хвърчащи бомбички".

НАПРЕЖЕНИЕ НА ПРОТЕСТА: Водни оръдия, сблъсъци, ранени и арести (ВИДЕО)

Бившият председател на Столичния общински съвет настоя кметът Терзиев и правоохранителните органи да дадат адекватна информация за случилото се. Щетите от този погром ще го плащат софиянци, категоричен е Георгиев.

По думите му кметът на София носи пряка отговорност за безредиците. "Не го казвам аз, общинският съветник Георгиев. Пише го в закона:

"Чл. 44. (1) Кметът на общината: 4. (изм. - ДВ, бр. 65 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 53 от 2014 г.) отговаря за опазването на обществения ред, като за осигуряването му издава писмени заповеди, задължителни за началниците на съответните структури на Министерството на вътрешните работи".

Васил Терзиев: Изключително разочарование, че протестираме по такъв начин

Общинският съветник добави: "София не се управлява с апели във Фейсбук и по телевизиите", смята още Георги Георгиев.

Припомняме, че в четвъртък вечер фенове се събраха на национален протест с искания към ръководството на БФC и заради скандалите около евроквалификацията България - Унгария. Напрежението ескалира и полицията използва водни оръдия, за да въдвори ред. Имаше много бомбички и димки. Има пострадали полицаи и протестиращи. Поне десетима са арестуваните.