От „Лукойл” предупредиха, че може да се стигне до недостиг на горива, от кабинета успокояват, че работят по въпроса

Ново напрежение около отказа от дерогацията на санкциите върху руския петрол за България.
„Лукойл Нефтохим” предупреди, че може да се стигне до недостиг на горива. От правителството успокоиха, че работят с компанията да не се стига до дефицит. А опозицията призова за пълен срок на облекченията - до края на 2024-та година.

След решението на управляващите за отмяна на дерогацията за руския петрол, „Лукойл Нефтохим” излезе с предупреждение. Огласената позиция за частична отмяна на облекчението за България от януари и пълна - от март, може да доведе до дефицит на горива у нас, намекват от дружеството. В разпратена до медиите позиция се казва, че отмяната на квоти за износ от нова година, всъщност е край и на изключението от санкциите, с което се ползва България.
„Лукойл” твърди, че така ще се препълнят складовете, а това ще спре производството.
 
В позицията се посочва, че това ще доведе до технологичен риск за „Нефтохим” и ще застраши доставките на горива за нашия пазар.

За NOVA от правителството заявиха, че продължават оперативните разговори с „Лукойл” , за да се случи преходът с минимален риск за държавата. А от управляващите партии бяха убедени, че няма да има риск за потребителите. „Ще намерим разумния баланс България да е абсолютно независима от руския агресор, от режима на Путин и едновременно с това пазарът на горива да бъде осигурен”, заяви Явор Божанков от ПП-ДБ. „Това, че дерогацията трябва да бъде прекратена в определен момент, „Лукойл” го знае много добре. Убедена съм, че интересите на „Лукойл” няма да бъдат взети под внимание при крайните политически решения, които са взети. На първо място ще бъдат защитени националните интереси и тези на потребителите”, заяви Деница Сачева.

Управляващите са категорични, че няма да променят плановете си.

„Нашата цел от самото начало беше да запазим цените на българския пазар на сегашните нива. По никакъв начин да не позволим риска от поскъпване. Успяхме да ги убедим депутатите от ГЕРБ, че такъв риск съществува и ние трябва да направим всичко възможно да го избегнем, а с отмяната на дерогацията от март точно това ще направим”, заяви Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

От БСП пък разчетоха вчерашното стискане на ръцете между управляващите по-скоро като надхитряване.

„Асен Василев надигра всички. Това, което правеше Делян Добрев с развяването на документи, приключи. Да свиват знамето на революцията”, заяви Корнелия Нинова.  

Настояха отново - дерогацията да падне, но в края на следващата година, защото иначе не са изключени проблеми.

„Има риск както за българската икономика, така и за потребителите, ако това се случи сега и веднага”, каза Нинова.

И въпреки че партньорите в управлението се разбраха за дерогацията, остана спорът между тях кой трябва да понесе отговорност за погрома в София.

Повече гледайте във видеото.