Само три се отзоваха на поканата за разговори


Вторият опит за избор на председател на Столичния общински съвет остава под въпрос. Кметът на София Васил Терзиев покани на разговори всички формации в градския парламент, но само три се отзоваха - БСП, „Възраждане” и „Синя София”.
 
Консенсус и пресечни точки има, но по политики, не и за председател на Столичния общински съвет. А по думите на присъстващите разговори за назначения изобщо не са водени.
 
От ГЕРБ и ИТН има категоричен отказ за срещите, затова Васил Терзиев заяви, че ще направи втори опит следващата седмица с нови покани към всички. Първи за среща с Терзиев пристигнаха от ръководството на БСП. С категоричната нагласа - няма да обсъждат постове и няма да подкрепят Борис Бонев за председател. „За постове - председатели на комисии, за състави на комисии, не е станало дума, но трябва да кажем ясно, че е важно бързо да намерят решение, защото предстои бюджет на Столична община”, заяви Георги Свиленски.
 
Поканата уважиха и „Възраждане”, но и те не са готови на компромис с решението си.

„Борис Бонев конкретно не сме говорили. Това, което беше представено от тяхна страна, е ,че за да заработим за всички приоритети за София, които на места се припокриват, трябва да бъде отпушен Столичния общински съвет. Съответно ние казахме, че е тяхна отговорност и ние няма да ударим такова политическо рамо на никой. Ние имаме наша кандидатура и ако някой желае ,може да подкрепи нея, тя е изключително кадърна”, заяви Деян Николов. В късния следобед среща имаше и със „Синя София”, а Васил Терзиев обобщи – с всички открива повече пресечни точки, отколкото разделителни линии. „За нас е важно да търсим това, което ни събира -  общите неща, общите политики за бюджета и едва след като се съгласим за тях, да намерим и структурно решение за председател на съвет,  комисии”, каза Васил Терзиев.

Ще разговарят с всички, но няма да правят коалиции поясни Борис Бонев.

„Коалиция с ГЕРБ няма да правим и съвместно управление С ГЕРБ няма да правим. Същевременно и с това съм изпълнил моите лични обещания - когато има добри идеи, ще бъдат подкрепени, независимо от кой са предложени”, каза Борис Бонев.

Колкото до обвиненията в задкулисни договорки, от ПП-ДБ обясниха, че след изборите са организирали координационни срещи. Покани отново е имало до всички, но не всички са се явили, сред тях и ГЕРБ.

„Така ще бъде и следващата седмица, когато след заседанието ще започнем нови срещи с всички партии. Надяваме се тогава ГЕРБ да дойдат. Говорим за софиянци, от нас се очаква лидерство не партийни сръдни”, каза Ивайло Мирчев. Въпреки трудния избор на председател на съвета, кметът на София не смята, че ще се стигне до нови избори за общински съветници.