Как може да се спре този вид насилие?

Децата от уязвими групи са най-лесната мишена за онлайн тормоз, коментират представители на организации, които се занимават с безопасен интернет.  

„Снимането и разпространението на клипове с насилие също е вид насилие. Ние се възмущаваме не само от насилника и жертвата, но и от всичките около тях, от публиката, от човека, който снима”, коментира Димана Додова от Център за безопасен интернет.

Клиповете с насилие трябва да се премахват веднага от интернет.

„Има най-различни форми за докладване и сваляне на подобно съдържание и естествено вече се предприемат и по-сериозни мерки спрямо самите насилници. Рано е да се говори за санкции. Родителите би трябвало да предприемат най-голямата отговорност за тяхното поведение”, допълни Димана Додова.

Тормозен в училище днес той вдъхновява младежи да тренират

„В училищата трябва да се говори за това как преработваме омразата, как се справяме с нея, също така и в семейството, да няма прехвърляне на топката. Всеки да поеме своята отговорност, за да може да имаме едно по-хубаво общество”, обясни още Димана Додова.

Тормозът може да бъде под формата на фишинг, разпространение на фалшиво съдържание, сексуална експлоатация.

„Искам да се обърна и към хората, които наблюдават агресия. Когато има бездействие, това е равносилно на тормоза, който се упражнява и ставаш вид съучастник”, допълни Симона Тодорова от Център за безопасен интернет, младежки панел.