Засега служителите на МВР, за които е установено, че евентуално са превишили правомощията си са петима

На четвъртия ден след безредиците в София вече са идентифицирани полицаите, за които се предполага, че са превишили правомощията си по време на протеста. Това потвърди в предаването „На фокус” вътрешният министър Калин Стоянов. Днес той е бил информиран от директора на СДВР комисар Любомир Николов за предприетите действия.

Засега служителите на МВР, за които е установено, че евентуално са превишили правомощията си са петима. Проверката обаче продължава.

Въпросът с оставката на вътрешния министър ще се решава в следващите дни. Тя беше поискана от по-голямата част от парламентарните партии, включително и от мандатоносителя ПП-ДБ. В петък премиерът Николай Денков остави решението по тази тема на масата, защото искаше то да бъде взето след разговор с вицепремиера Мария Габриел, която отсъстваше. На два пъти обаче от думи на Калин Стоянов стана ясно, че той не смята, че трябва да подава оставка.

Зад него след протестите застанаха ГЕРБ и ДПС, с тезата, че вина за безредиците не виждат в действията на вътрешния министър, а в този на спорта. Пред NOVA Калин Стоянов призна и за опит за вмешателство в работата на министерството му.

Решение дали премиерът ще поиска оставката на вътрешния си министър все още няма, защото премиера Николай Денков още не е говорил със заместника си Мария Габриел.

„В не малка степен моето решение за министъра на вътрешните работи ще зависи от това как той ще оцени и ще реагира на сигналите за насилие , които видяхме всички и документирани като кадри и като разкази”, заяви Денков.

В нощта на протестите Калин Стоянов е бил на филм за телефонните измами, на който МВР е консултант, което не срещна одобрението на премиера Николай Денков.

Не е важно къде съм бил по време на протестите. Важно е, че бях в непрекъснат контакт с отговорните служители, които ръководят операцията на терен”, каза Калин Стоянов.

Премиерът Николай Денков обаче неведнъж е казвал, че преди ротацията предпочита да не сменя министри и до такива ще се стига в случай, че министърът не може да изпълнява задълженията си. Денков отново осъди действията на служителите на реда, които са употребили сила надвишавайки правомощията си.

„ Неприемливо е полицаи в центъра на София да действат така с протестиращи, така че искам да видя какво ще е отношението. Искам да уточня, че огромното болшинство от полицаите са си свършили правилно работата, без да прилагат насилие. Но тези, които нарушаваха правилата и прилагаха насилие към мирни протестиращи, те трябва да бъдат разследвани и наказани”, каза Денков.

„ До момента имаме установени петима служители на МВР, които признават, че евентуално са превишили своите права”, каза Калин Стоянов

Вътрешният министър е имал телефонен разговор както с премиера, така и вицепремиера за събитията от четвъртък, но още не му била искана оставката. Но в ефира на NOVA призна за опит вмешателство в работата му като министър.

„До този момент оставката ми не е искана от премиера. Поиска я г-н Кирил Петков – човекът, който 2 дни ми се молеше да стана министър на вътрешните работи”, каза Стоянов.  „След като се направиха няколко опита за вмешателство в работата на МВР, ето го искането на моята оставка”, допълни вътрешният министър. „За всички разговори и ситуации в отношенията ми с Кирил Петков съм запознал всички лидери на политическите партии, които подкрепят това правителство. Запознал съм и премиера Денков, и вицепремиера Габриел. Не казвам, че има натиск, а че има опит за вмешателство в работата на МВР. Като видяха, че ще устоя, това е резултатът – иска се моята оставка. Мероприятието от четвъртък е един повод”, каза Калин Стоянов.