Той се провежда на всеки две години

Започна седмото издание на Международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев”. Той се провежда в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Конкурсът дава възможност за изява на млади цигулари от цял свят и е стимул за тяхното развитие и вдъхновение.

„Тази година ще дойдат цигулари, както винаги, от много страни от света- Китай, Япония, Англия, Италия и други. Конкурсът се прави на всеки две години и е може би единственият цигулков конкурс, в който няма долна възрастова граница, няма изобщо възрастови групи”, разказа Жанет Бурлакова, организатор на конкурса за цигулари „Васко Абаджиев”.

Най-известните цигулари от нашето съвремие (ГАЛЕРИЯ)

Има и участници от България.

„През този конкурс се отива към висините на цигулковото изкуство и това е много отговорно и много важно да бъдем достойни за името на този велик виртуоз и музикант”, обясни проф. Йосиф Радионов.

Конкурсът се провежда в три тура. Третият тур е с оркестър.

„И това го превръща в един форум на високо международно и световно ниво. Програмата е подобна на програмите на най-реномираните световни конкурси”, допълни  проф. Радионов.

Конкурсът има конвенционална програма, която е сериозно изпитание и ако човек успее да се добере до втория тур, това е един голям успех по пътя към висините на изкуството и музикалното израстване.