„Това е шантаж. „Лукойл” за пореден път се опитва да натиска правителството", посочи Владимиров

На въпроса дали има тревога или опасност за поскъпване на горивата - да плащаме над 5 или 10 лв. бензин и дизел, Мартин Владимиров, енергиен анализатор от Центъра за изследване на демокрацията заяви: „Това е шантаж. „Лукойл” за пореден път се опитва да натиска правителството през всяване на паника, която не съществува. И след нас, на тази маса, ще излязат още 10 експерти, които ще кажат, че всички ще умрем. Защото това е ракурсът, който слушаме от 18 месеца – че без руски нефт, всички ще умрем. Е, не сме умрели. И без „Газпром” трябваше да умрем и тогава не умряхме, все умираме. Защо го казвам с цинизъм? Защото рафинерията винаги е работила и без руски нефт”.

По думите на Владимиров ако „Лукойл” иска да изнася продукти след 1 януари, може да внася неруски нефт. „Никой не ѝ забранява да внася неруски нефт.  И ако иска да внася неруски нефт, тогава ще си ограничи производството на горива до 40-50% от мощността си. Това е възможно, защото тя е една от най-модерните рафинерии в Европа. И да задоволява само българското потребление. Никакъв проблем няма”, добави Владимиров.

Председателят на синдиката на „Лукойл”: Най-нормалният срок е дерогацията да продължи до 1 октомври 2024

„Обсъждането на дерогацията започна миналата пролет или лято и тогава нашето правителство директно каза, без някакви технически аргументи: „Ако има дерогация, ние трябва да сме там”. Това беше позицията на правителството. При цялото обсъждане включително за Унгария и Словакия се говореше за дерогация, която няма да позволи да се стигне до шок на пазара на горива – вътрешния на самите страни, не на европейско ниво”, съобщи Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

„Аз съм единственият, който управлява рафинерия и знае за какво става въпрос. Няма руски или неруски нефт. Нефтът е на сортове. Основно те се делят на кой има повече сяра и кой има по-малко. Колкото е повече сярата, толкова по-некачествен е нефта и толкова по-големите са производствените разходи.  Сортът, с който работят, могат да ви го продадат 100 фирми. „Лукойл” никой не ги спира да работят, това е абсолютен шантаж. Това със запълването на резервоарите е глупост и не е вярно”, бе категоричен Красимир Манов, енергиен експерт.

Асен Василев: Пълното падане на дерогацията няма да се отрази на българския пазар

"Ние сме суверенна държава. Понякога си мисля, че не сме, заради отношението на правителството спрямо "Лукойл" - а сме държавата на "Лукойл". Ако е така нека да си го признаем и да се саморазпуснем", посочи Владимиров. 

Повече гледайте във видеото.