Прокурорите поискаха осъдителни присъди срещу 322 обвиняеми

Италиански съд произнесе присъди срещу стотици предполагаеми мафиоти. Това е кулминацията на историческия, почти тригодишен процес срещу прочутата мафия "Ндрангета" в Калабрия.

Прокурорите поискаха осъдителни присъди срещу 322 обвиняеми членове на мафията и техните корпоративни сътрудници, което може да се окаже най-значителният удар досега срещу един от най-мощните синдикати на организираната престъпност в света.

Почина италианският мафиотски бос Матео Месина Денаро

„Ндрангета“ надхвърли корените си в бедния южноиталиански регион Калабрия и упражнява почти пълен монопол върху европейската търговия с кокаин, като присъства в повече от 40 държави по света.

С произнасянето на присъдата ще завърши най-големият мафиотски процес в Италия от десетилетия насам - "максипроцес", в който пред съда се изправят огромен брой подсъдими, обвинени в участие в една и съща мафиотска престъпна конспирация.

Италиански мафиот арестуван във Франция след 16 години бягство (СНИМКИ)

От началото на процеса през януари 2021 г. съдът във Вибо Валентия, в Калабрия, е изслушал хиляди часове свидетелски показания, включително от повече от 50 бивши мафиоти, превърнали се в държавни свидетели. Те, както и други лица, подробно описват безброй примери за бруталността на "Ндрангета" и задушаващата ѝ власт над местното население.

Обвиняемите са членове или филиали на висшия "клан" на "Ндрангета" във Вибо Валентия - един от многото икономически изостанали селски райони в региона, където мафията от десетилетия задушава местната икономика, прониква в обществените институции и тероризира населението. Неоспоримият бос на територията, 69-годишният Луиджи "Върховният" Манкузо, беше изваден от списъка на обвиняемите миналата година, за да бъде съден отделно.

Източник: БГНЕС