Нападателите са превзели кораба, след като са се спуснали на палубата от хеликоптер

Продължават международните усилия за освобождаването на моряците от кораба Galaxy Leader, похитен от йеменски бунтовници в Червено море. Капитанът и първият му помощник са българи. Все още няма информация комуникациите с кораба и екипажа да са възстановени.

Двамата българи на борда са капитанът и заместник-капитанът. От българското министерство на външните работи продължават работата по случая. Последната международна реакция дойде от Държавния департамент на Съединение американски щати. Говорителят Матю Милър определи действията на хуситите и атаката като грубо нарушение на международното право.

Кадри, разпространени от телевизионния канал Алманар, управляван от „Хизбула”, показват момента на превземането на кораба Galaxy Leader. Според експертите екипажът е имал 12 минути за реакция. На първо време са могли да отидат до сигурни помещения, откъдето да управляват кораба.

“На корабите има цитадели, някои от които са в специализирани помещения, други в машинно отделение. Оттам може да се управлява корабът”, заяви Христо Папукчиев, капитан далечно плаване.

От кадрите става ясно, че похищението е изпълнено по професионален начин, а срещу моряците са насочени десетки оръжия.

„Това са реално командоси, които с ескортиращи бързоходни катери, въоръжени добре, дори вертолета, дори и корабите да имат малка охрана, няма да бъдат в състояние да отговорят и да възпрепятстват такива нападения”, заяви ген. Съби Събев, първи военен представител на България в НАТО.

Съпругата на единия български моряк в отвлечения кораб: Не искам детето ни да разбира

„Трябва да почне маневриране - наляво, надясно, да не може да се спуснат, защото хеликоптерът се нуждае от стабилен курс”, допълни Христо Папукчиев. След като Япония осъди похищението, реакция дойде и от Държавния департамент на САЩ.

„Отвличането от хусите на кораба Galaxy Leader в Червено море е грубо нарушение на международното право. Настояваме за незабавното освобождаване на кораба и неговия екипаж и ще се консултираме със съюзниците си и партньорите от ООН, относно следващите стъпки”, заяви говорителят Матю Милър.

А действията на хуситите в Червено море категорично поддържат „Хамас”, смята ген. Съби Събев. Това, по неговите думи, създава огромна опасност.

„В Червено море имаше атака и срещу военни кораби на САЩ преди години. Последиците са, че се усложнява преминаването през този проток и Червено море, тъй като оттам преминава голям процент от световната търговия и нефтопродукти. Дали няма да се наложи и военен ескорт на всички кораби, които преминават”, коментира ген. Събев.

А връзките на собственика на кораба с България не би трябвало да окаже негативни последствия. „България едва ли може да помогне или навреди, просто всеки корабособственик в една или друга посока помага за развитието на морските специалисти. Този корабособственик не е единственият, който помага на България или на други места”, каза Папукчиев.