Коментарите на репортера Николай Парашкевов и Марио Сулев

На светло започват да излизат все повече случаи на полицейско насилие по време на протеста на футболни фенове в София. Според потърпевши те с нищо не са предизвикали агресията на униформените.

„Бях бит от маскирани полицаи, удариха ме в гръб. Паднах на земята и когато започнах да се изправям, получих удара и усетих, че ми се пукна главата”, разказа репортерът на „Мач Телеграф” Николай Парашкевов, който уточни, че е бил на протеста с бадж.

Жандармерията за обвиненията относно неправомерно използвана сила срещу граждани и журналисти

По думите му много трудно ще бъде доказано, че служител на полицията го е ударил. „Едно от основните неща, които трябва да бъдат питани – защо много от полицаите нямаха отличителни знаци, които да ги легитимират по някакъв начин”, настоява да разбере той.

Марио Сулев беше бит от полицията в бар, в близост до протеста. Той наскоро се прибрал в България и е обиден от начина, по който бил посрещнат. „Бях в заведението, гледахме мача с приятели, около петима-шестима души, когато изведнъж влязоха с палки и сълзотворен газ, караха наред”, обяснява той.

Мъжът стоял в зимната градина, когато бил напръскан със сълзотворен газ още с влизането на униформените. „Не виждах абсолютно нищо. Около мен само чувах: „Не, спрете, спрете”, допълни Сулев.

Образуваха две досъдебни производства за полицейско насилие по време на протестите

Разказва още, че отишъл до бара на заведението, за да му бъде оказана помощ след напръскването със сълзотворен газ. „Барманката ми помагаше, когато изведнъж усетих, че ме удрят в гръб с палка. Докато си стоя с ръце на лицето на бара… Чух поредната лъжа, че хората, които са трошили министерството, са били в този бар и затова са влезли и са били. От моите приятели нямаше човек, който да е хвърлил и стотинка дори”, подчерта Марио.

Според него министърът на вътрешните работи трябва да подаде оставка. На същото мнение е и Парашкевов, който определи поведението на Калин Стоянов, който беше на кино по време на погрома в столицата, като „несериозно”.

„Не може София да гори, в центъра ѝ 6000-7000 души да са в жестоко стълкновение, да летят колчета, бутилки и да горят полицейски бусове, а той да казва, че не намира за странно, че не е бил там. Не може да не е там”, категоричен е репортерът.

Денков за протеста на футболните фенове: Не мога да бъда премиер в правителство, което бие хората по улиците

Сулев заяви, че ако е на мястото на силовия министър, не би се погледнал в огледалото. „И бих подал оставката си веднага”, подчерта той. И уточни, че си е извадил медицинско удостоверение и ще си търси правата по съдебен път.

Потърпевшите мъже обясниха, че донякъде приемат тезата на униформените, че няма как в напрегната ситуация да бъде направена разлика между подпалвач и мирен гражданин с бира в ръка, например.

„Казват, че трябва да противодействат на безредиците – добре. Но, когато имаш паднал човек – удари го в крака, в гърба или ръката. Защо трябва да го удряш по главата? Ако мен ме бяха ударили 5 см по-надолу, можеше и да не водим този разговор”, добави Парашкевов, който твърди, че не се е съпротивлявал. Призова потърпевшите да отправят колективен иск.

„Българите сме талантливи. Имаме потенциал и нека развиваме футбола и държавата си, а не да бием хора, които са преценили, че искат да се приберат в родината си и да се развиват тук”, каза Сулев, който наскоро се е прибрал от Швеция.