Германците придружиха народната република в прехода от велосипеди към автомобили

Германската автомобилна индустрия на китайския пазар - бизнес за милиарди в продължение на десетилетия. Китай обаче се разви от най-големия пазар за продажба на автомобили до водеща страна производител. С помощта на Volkswagen държавата в Източна Азия се превърна в рискован терен за германците.

Политическата промяна има огромни последствия за автомобилната индустрия. „Китай е рисков залог. Това е доста рисковано развитие, което се случва в момента. Германската автомобилна индустрия удвоява инвестициите си в Китай. В същото време, геополитическите рискове се увеличават. Танц върху острието на бръснача”, коментира Грегор Себастиан.

Технологичните и политическите промени направиха Китай труден пазар за германските производители. Докато преди години сделката беше изгодна за всички. Германците придружиха народната република в прехода от велосипеди към автомобили и Китай стана най-важният пазар за германски автомобили. Никоя друга автомобилна нация не е толкова зависима от Китай.

„Ускорение”: Тест драйв на електрическия NIO ET5 (ВИДЕО)

Всичко започва с Volkswagen Santana. Германската компания открива съвместно предприятие в Шанхай, за да произвежда автомобили за китайския пазар. „Volkswagen помогна за оформянето на качествена конкуренция. Ние развихме пазара с технологии, стандарт за работа и отлични автомобили. Нашето присъствие беше решаващ фактор за технологичния напредък в съответните региони на Китай”, смята Томас Улбрих.

Бъдещето на германската автомобилна индустрия ще се реши в Китай. Това е балансиране върху тесен хребет, където успехът и свободното падане са на една крачка. „Има френски автомобилни производители, които обясняват, че китайският пазар е твърде рискован. Ще бъде наистина интересно след 10-15 години да видим кой е бил прав. Залогът върху Китай е рискован”, уточнява Себастиан.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всеки понеделник от 14:30 ч. и петък от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.