Причината е в липсата на мощности за съхранение на тази енергия, обясни Ангелин Цачев

В България може да се ограничи производството на енергия поради липсата на маневрени мощности в системата, които да дадат възможност тази енергия да се съхрани или да бъде компенсирано нейното производство. Това каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев по време на кръгла маса, организирана от Института за енергиен мениджмънт, съобщава БТА.

Цачев даде за пример месец април, когато товарът в системата е бил приблизително около 3500 мегавата. Той посочи, че по време на великденските празници е имало един работещ блок в АЕЦ „Козлодуй”, който е 1000 мегавата. Експертът обясни, че има 300-350 мегавата работещи заводски топлофикационни централи, както и поне четири блока в системата от топлоелектрически централи, които произвеждат около 500 мегавата енергия. Конвенционалните мощности също работят. Отделно има 3000 мегавата производство от ВЕИ мощности. Това означава 5800-6000 мегавата производство на енергия при 3500 мегавата товар. Затова Цачев препоръча бързо да се търси възможност за развитие на проекти за съхранение на енергията, както и за енергийни коридори, за да може излишното количество да бъде изнесено от страната.

Цачев посочи, че над 1700-1800 мегавата са действащите ВЕИ централи, присъединени към разпределителна и преносна мрежа само за последната година и половина. В момента в страната работещите инсталации, произвеждащи соларна енергия, са над 3000 мегавата. Затова въпросът е как тези мощности ще се управляват. Цачев счита, че освен да се мисли за присъединяването и изграждането на мрежите, трябва да се помисли и за паралелния процес по изграждане на маневрени такива.