Вижте полезни съвети за поддържане на добра кредитна история

Много представители на поколението Z (родените след 1997 г.) се борят за това да запазят кредитните си резултати високи. Фактори като висока инфлация, студентски заеми, по-високи лихвени проценти и по-бавен ръст на заплатите влияят на способността на младите да „свързват двата края”. Това затруднява и отговорното използване на кредитите и структурирането на дългосрочни финансови цели, пише изданието Business Insider.

Защо поколението Z изостава с плащанията по кредитите си

Един от най-важните фактори при определяне на кредитен рейтинг са навременните плащания, следвани от това какъв процент от наличния кредит се използва. Потенциалните заемодатели изискват солидна история на навременни плащания и нисък коефициент на усвояване на кредита, за да се класират за най-добрите лихвени проценти и в някои случаи - изобщо да предложат кредит.

Докато дълговете на всички други поколения намаляват, тези по кредитните карти на поколението Z се увеличават и така младите изостават с плащанията по-бързо от всяка предишна генерация.

Високата инфлация и повишаването на лихвените проценти също оказват влияние върху кредитните резултати. Поколението Z е изправено пред изплащане на по-големи заеми и повече дългове по кредитни карти.

Защо е важна добрата кредитна история

Предимствата на добрия кредитен рейтинг включват по-добри шансове за одобрение при кандидатстване за заем или кредитна карта. Колкото по-добър е вашият кредитен рейтинг, толкова по-привлекателни ставате за кредиторите. Кой заемодател не би искал да даде заем и да направи печалба от коректен платец?

Освен това някои кредитни карти с бонуси (натрупване на точки или връщане на пари за ваши покупки) се дават на хора с по-висок кредитен рейтинг.
 
Стъпки за изграждане на добра кредитна история

Плащайте навреме

Това показва на заемодателите, че ще върнете парите, ако ви отпуснат кредит.

Поддържайте ниско усвояване на кредита си

Експертите от САЩ препоръчват да не изчерпваме лимита на кредитните си карти. Добре е да харчим около 30% от него. Би било добре всеки месец да изплащате пълния баланс по сметката си. Това показва на кредиторите, че не разчитате твърде много на парите назаем и можете да ги използвате отговорно.

Изплатете съществуващ дълг

Едно от най-добрите неща, които може да направите, за да подобрите кредитната си история, е да намалите дълга си. Ако имате високи салда по кредитни карти със солидни лихвени проценти, ще стане по-трудно да ги изплатите. Погрижете се за това сега и премахнете този дълг, препоръчват специалистите.

Разбира се, всичко това е по-лесно да се каже, отколкото да се постигне, особено за представителите на поколението Z, които се борят с високата инфлация и други фактори, които са извън техния контрол.