Хуманитарна помощ ще бъде допусната в Газа

Израел и „Хамас” се договориха за временно прекратяване на огъня след повече от месец война. Групировката ще освободи 50 заложници, като в замяна на това Израел ще прекрати огъня за четири дни. Това е първата толкова сериозна стъпка към деескалация на напрежението в Ивицата Газа.

След шестчасово заседание правителството на Израел одобри с огромно мнозинство споразумението с „Хамас”, което предвижда четиридневна пауза на въздушните и сухопътните операции.

„Когато сделката влезе в сила, ще я спазваме, но ще сме много бдителни на терен. Надяваме се, че израелските заложници ще се завърнат безопасно след 46 дни в плен, в ръцете на „Хамас”, каза говорителят на израелската армия Джонатан Конрикус.

ООН: Съществува сериозна заплаха от масово избухване на болести в Газа

Най-малко 50 похитени от „Хамас” жени и деца ще могат да се приберат при близките си още в следващите два или три дни. От кабинета на премиера Нетаняху намекнаха, че прекратяването на огъня може да бъде удължено срещу съгласие за освобождаване на още заложници.  

„Нямам търпение да видя снимките на децата и на невинните, които ще се махнат оттам след толкова много дни”, сподели Анат - близка на заложничка на „Хамас”.

„Всеки освободен заложник е прекрасна новина за семейството. Най-вече децата”, добави Боаз - братовчед на двама похитени от „Хамас”.

Освен прекратяване на огъня, ще бъдат освободени и около 150 палестински затворници. Решението предизвика силно недоволство в Израел, а граждани обжалваха пред Върховния съд споразумението.

„Днешното споразумение позволява около 200 терористи отново да излязат на свобода и да се върнат в Йерусалим. Това означава, че те ще се разхождат свободно по улиците”, подчерта Меир, който е близък на жертви при самоубийствен атентат през 2001 г.

Прекратяването на огъня ще влезе в сила утре сутринта, като в рамките на примирието ще бъдат допуснати над 300 камиона с медицински консумативи, храна, както и гориво, което е особено важно за болниците в Ивицата Газа.