Изявлението ѝ започна с призив към общи усилия за приключване на конфликта в Газа

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола коментира разговорите за влизането на България и Румъния в Шенген: „Ние сме на ваша страна. Няма причина да не приемем България, след като тя покри всички критерии”, каза тя. Това се случи на кратка пресконференция преди словото на българския премиер пред европейските депутати в Страсбург. 

Премиерът Денков в дебат с европейските депутати в Страсбург

Изявлението ѝ започна с призив към общи усилия за приключване на конфликта в Газа. След това приветства Николай Денков. „За мен е ясно, че присъединяването към Еврозоната е най-доброто решение за страната, хората и бизнесите. Затова беше и толкова нужно да бъде постигнато съгласието в ротационния кабинет на България. Това е знак за стабилност”, отбеляза президентът на ЕП.

"Първо искам да благодаря за поканата да представя позициите на България в дебатите и да затвърдя отдадеността на страната да бъде напълно приета в европейските структури. Благодаря Ви и за подкрепата относно влизането ни в Шенген. Имаме нужда от тази помощ, ще продължим да работим усилено, защото е важно за израстването на България като модерна държава – с високотехнологична икономика, добре развити институции и всички други важни структури в една държава, които я правят стабилна", посочи Николай Денков. 

Припомняме, че премиерът ще участва в директен дебат с европейските депутати. Това е 12-а подобна среща с европейски лидер. По традиция след официалните изявления депутатите имат думата за въпроси без ограничения.

В дебатите "Това е Европа" досега са говорили 11 държавни и правителствени ръководители от Европейския съюз.

Репортер: Антоанета Николова