Президентът и изпълнителният директор на Футболния съюз са на изслушване в спортната комисия в НС

Президентът на БФС Борислав Михайлов се яви пред депутатите от Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в НС, за да обясни какво се случва в българския футбол. 

Пред депутатите Михайлов беше заяви, че БФС не носи вина за размириците около националния стадион „Васил Левски” и добави, че, няма да позволи да влезе „в ролята на жертвено агне”. 
На директните депутатски въпроси, свързани с неговата оставка, президентът на БФС заяви, че те са извън дневния ред и отказа да отговори. Определи и като странно, именно депутатите да искат неговата оставка.
Последва и важно уточнение. Михайлов каза, че в понеделник ще има Изполком и именно тогава ще бъдат успокоени всички граждани. 

Час след началото на спортната комисия, Борислав Михайлов пристигна за изслушването. Пред журналистите отвън замълча. 
Но не и вътре. Още с встъпителните си думи Борислав Михайлов заяви, че каквото се е искало от БФС във връзка със сигурността на мача България-Унгария, е било свършено.

„БФС носи отговорност за случилото се на стадиона, но не и извън него. Да се търси вина в БФС за ескалацията на напрежението по време на протеста, е недопустимо. Отговорност трябва да се търси от организатора на протеста и от институцията, която е позволила неговото провеждане, въпреки всичките сигнали за масови безредици, както и в провокаторите, които публично подстрекаваха футболните фенове, а също така и хората, които са платили на тези провокатори”, заяви Михайлов. 
„Категоричен съм, че БФС и аз като негов президент, не може да се превръщаме  в изкупителна жертва за това, че някой е организирал платен протест въпреки тревожните сигнали, а трети е планирал ексцесии, с цел да прехвърли вината върху нас. Ние като организатор на мача сме свършили всичко, което се очаква от нас”, каза още Михайлов. 
От Футболния съюз отново уточниха - решението мачът да се проведе при закрити врата не било тяхно, а на УЕФА.

„Решението къде да се изиграе един международен футболен мач от официална квалификация, се взима от администратора. Това е УЕФА”, заяви изпълнителният директор на БФС Борислав Попов. 

„Аз съм горд, че успяхме да спасим човешки животи”, каза Борислав Михайлов. 

Депутатските въпроси към Борислав Михайлов вдигнаха градуса на напрежението. 
„Вие официално обявихте, че ще бъде свикан изборен конгрес. И по отношение на исканата оставка към вас – това означава ли, че ако по някакъв начин бъде обжалван, вие ще продължите да управлявате БФС”, попита Цветан Предов от ИНТ. 

„Тук съм дошъл като човек, който уважава тази институция, не съм дошъл да бъда жертвено агне. Явно никой не го интересува фактологията. Искате да има жертви и тя вече е посочена, така че не виждам смисъл да продължавам. Това е нападение срещу мен”, каза Михайлов. 

„Те не се опитват да Ви нападат. Просто се опитват да установят истината”, каза Красен Кралев от ГЕРБ. 

„Изкупителна жертва съм от много години заради една група хора, които неистово искат да станат шефове в БФС, има други хора зад тях, които ги финансират”, каза Михайлов. 

Последва призив за оставка от депутатката Кристина Петкова. 

„Без да съм платена от когото и да било, ви призовавам да си подадете оставката като първа стъпка към реформа на българския футбол”, поиска тя. 

„Не може всеки един протест всеки ден да води до оставката на някого”, каза Михайлов. 

Ситуацията нажежи още повече независимият депутат Радостин Василев. 
„Вие кога ще се махнете от БФС, за да дадете възможност на този спорт да се развива нормално”, попита Василев. 

„Това е извън темата, така че отказвам да отговоря”, каза Михайлов. 

„Супер, това искахме да чуем”, продължи Радостин Василев. 

Както на влизане, така и на излизане президентът на БФС отклони журналистическите въпроси.