Съдията отбеляза, че все още не е встъпила в длъжност и това предстои да се случи

Куп неясноти около работата на първия съдия, назначен да разследва главния прокурор. В четвъртък Висшия съдебен съвет беше изслушана съдия Даниела Талева. Тя обясни пред кадровиците, че все още не знае къде ще е кабинетът, в който ще се помещава и как ще бъдат назначени служители от МВР, с които да работи. 

"Иска ми се да ми бъдат осигурени такива условия, които да ми дадат възможност да се чувствам независима от лицето, което ще разследвам - и.ф. главен прокурор. Toва посочи съдия Даниела Талева преди заседанието на ВСС. Според нея е добре да се помещава на място, на което да се чувства възможно най-независима от и.ф. главен прокурор.

Болест отложи изслушването на Даниела Талева във ВСС

Талева изрази опасения с коя система ще работи, като отбеляза, че ако трябва да използва системата на прокуратурата, би довело до това всички да са наясно как върви разследването по конкретна преписка или досъдебно производство срещу главния прокурор или неговите заместници. Тя отбеляза, че все още не е встъпила в длъжност и това предстои да се случи. В момента тя все още е съдия и дописва делата си.

Съдия Талева от Софийския градски съд е първият магистрат, избран на случаен принцип, който ще разследва главния прокурор. Жребият беше изтеглен на 7 юли между 22 съдии, които са одобрени по новата процедура, приета с промените в Наказатлено-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, пред медиите и в присъствието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова.

Първата преписка е по сигнал от 7 юни срещу тогавашния заместник главен прокурор и настоящ и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. В сигнала директорът на пресцентъра на Прокуратурата прилага публикации, свързани с твърдения за имотни сделки на семейството на Сарафов.