Депутатите приеха промените в Закона за акцизите и данъчните складове

Депутатите започнаха разглеждането на данъчните закони за догодина. Чрез тях реално се осигуряват приходите в хазната. Без тези текстове се излага на риск целия бюджет за догодина, а те вече бяха бламирани от водещата комисия по бюджет и финанси.

Ако пакетът от данъчни закони бъде отхвърлен на първо четене и в пленарната зала, както стана на комисиите, то те не могат да бъдат предлагани отново следващите 3 месеца – така е според правилника на НС. Ако това се случи и бюджетът за 2024 няма да може да се приеме. Народните представители одобриха закона за акцизите за догодина, но там нямаше спорни текстове.

Препъни камъните са в ДОПК – там са заложени текстовете за донос-бонус, намаляването на плащанията в брой от 10 на 5 хиляди лева, както и задължението на ресторантите от по-висок клас да плащат заплати само по банков път. Днес народните избраници само спориха по предложенията – гласуването се очаква да бъде в петък.

Спор за пари се разрази в парламента

Въпреки настояването на опозицията в залата да присъства финансовият министър, защото той стои зад предложенията, дискусията премина без Асен Василев. Идеята за намаляване на сумите за плащания в брой срещна критиките не само на опозиционерите.

„Грозно се лъже от МФ, че това се прави с цел унищожаване на сивата икономика“, каза Тошко Йорданов.

Искрен Митев заяви, че тезата, че това е лобистко предложение е несъстоятелна.

Че ГЕРБ са против тази мярка се знае от дни, но днес и от „Демократична България“ направиха различно предложение, тъй като така или иначе реално с 10 хиляди днес купуваме половината от това което сме можели да купим преди 10 години, когато мярката беше въведена.

„Прага за кешови плащания заради инфлацията вече е намален наполовина и въпроса е има ли нужда още да го намаляваме? Втората възможност е по-умерен вариант – да се намали от 10 на 8 примерно“, каза Мартин Димитров.

Александър Иванов от ГЕРБ – СДС посочи, че не са подкрепили нито един от предложените проекти за промяна в данъчните закони.

Тежки критики имаше и по отношение на мярката бонус-донос.

„100 хиляди лева е дължимия данък то е дължим върху печалба от 1 милион лева – не отнасяме тези мерки към малкия бизнес, а към по-големите компании да си плащат данъците. Там трябва да са насочени усилията на данъчните“, каза Мартин Димитров.