В резултат на студен атмосферен фронт ще нахлуе студен въздух, който бързо ще понижи температурите

Ранните часове в петък ще са с мъгли в ниските райони на страната – в котловини, низини и покрай водоеми. До обяд времето ще е спокойно, с повече облаци в Северна България и повече слънце в южната половина на страната. От северозапад ще започнат валежи от дъжд, които до полунощ ще обхванат почти цялата Дунавска равнина и Предбалкана. В северозападните райони се очакват до около 30 литра валеж.

„Очаква ни сериозна зимна обстановка. Мъглата в петък сутрин е локализирана в най-ниските квартали, между „Орландовци” и „Надежда” и ще се разсее до обяд. Снегът, през следващите дни, ще покрие 30-40% от територията на страна след около 24 часа”, заяви Симеон Матев в ефира на „Здравей, България”.

В резултат на студен атмосферен фронт ще нахлуе студен въздух, който бързо ще понижи температурите. В събота още преди обяд валежите ще са от сняг – първо по планините, след това около тях и в ниската част на страната. Ще вали в различна степен и интензитет на много места, без Югоизтока, където се очаква дъжд в значителни количества. Снеговалежите ще са интензивни и с натрупване в планините, в много райони на Западна България, в Предбалкана и в Дунавската равнина – най-вече в Североизтока.

Задава се истинска зима през уикенда

Метеорологичните модели прогнозират снежна покривка в края на неделния ден между 5 и 15 сантиметра в равнините и между 20 и 40 нов сняг сантиметра в Стара планина и масивите на Западна България.Междувременно ще духа и силен студен вятър, който ще е предпоставка за навявания, особено по планинските проходи и в Лудогорието. Поривите ще се усилват в хода на съботния ден и ще са в своята кулминация в неделя. В крайните североизточни райони отново са възможни ураганни ветрове.Дневните температури до края на седмицата ще отбележат рязко понижение – от пролетния интервал в петък между 12 и 17-18 градуса – до зимния диапазон – между 0 и 5 градуса в неделя.

Времето ще се успокои в неделя вечерта. Валежите ще спрат почти навсякъде с тенденция за мразовита сутрин в понеделник.