От събота стартира третата кампания в рамките на акция „Зима”

Над 1200 нарушения на Закона за движение по пътищата са установени в Сливенско за една седмица. Това става ясно от съобщение на ОДМВР - Сливен.

На територията на града и района се осъществява ежедневен контрол по пътна безопасност и се провеждат специализирани операции по контрол на скоростта, правоспособност и пешеходци. В ход е традиционната акция „Зима”.

СРЕЩУ НАРУШИТЕЛИТЕ НА ПЪТЯ: Откога ще снимат и глобяват за скорост с камерите на тол системата

В петък е последният ден от кампанията „С безопасно пътно превозно средство през зимата”. От събота до 4 декември акцент в акция "Зима" ще е безопасността на пешеходците. По време на третата кампания „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя” пък ще се следи за отдаване предимство на пешеходците, за правилно поведение от страна на пешеходците и дали пресичат на определите за това места и движещи се неправилно извън населените места. 

Екипите на ОДМВР-Сливен активно проверяват за употреба на алкохол и/или наркотични вещества от водачите на МПС на територията на общинските центрове и малките населени места в областта.

За периода от 17 до 24 ноември са констатирани 1256 нарушения на Закона за движение по пътищата. Съставени са 186 актове за административни нарушения и 1070 фишове, от които 537 за скорост. Установени са четирима водачи на МПС, употребили алкохол, като двама от тях са с показатели на дрегера над 1,2 промила. Един водач е отказал да бъде изпробван за употреба на алкохол и двама за наркотични вещества. Установени са трима неправоспособни водачи. За всички случаи са съставени актове и са образувани досъдебни производства.

За една седмица са проведени шест операции по метода широкообхватен контрол на територията на Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Активно се проверява подготовката на автомобилите за движение при зимни условия – гуми, светлини, течност за чистачки и други. Гражданите могат да подават сигнали за нарушения на ЗДвП на електронната поща на ОДМВР-Сливен – sliven@mvr.bg.

Източник: ОДМВР - Сливен