Какво е важно да знаят шофьорите за пътищата през следващите два дни?

Все още немалка част от леките коли у нас не са сменили гумите си. Това става ясно от огромните опашки пред сервизите. Какво е важно да знаят шофьорите за пътищата през следващите два дни?

Зимни гуми, пълен резервоар, топли дрехи и повече търпение. Това са може би четирите най-важни неща, ако ще тръгвате на път в събота. От МВР предупредиха, че ситуацията няма да е лека и ако пътуването не е наложително, да бъде отменено.

ОБИЛНИ СНЕГОВАЛЕЖИ: Червен код за опасно време в събота

Иначе 1800 снегорина са в готовност да започнат почистването по републиканските пътища и магистралите, а стотици други машини излизат, за да чистят градските улици. Пожарната е в готовност да се включи с тежка техника за извличане на бедстващи автомобили.

24 часа до първия сняг, Георги е на опашка, за да смени гумите. И се оправдава защо прави това чак сега.

„Ангажименти от работна гледна точка. Вчера също дойдох, но нямах много успех с опашките в работното им време. Сега чакам от 8 сутринта- 6 часа, трябваше да си взема отпуск”, разказва Георги.

„Нямаме време, няма кога да дойдем и затова сме в последния момент тук”, казва Васил.

Според закона от 15 ноември до 1 март дълбочината на протектора на гумите не трябва да бъде по-малък от 4 милиметра. Само грайфер не е достатъчен.

„Каучукът на лятната гума е такъв, който при темп под 6 градуса се втвърдява. Сутрин рано, без значение има ли сняг, или не, трябва зимна гума”, казва Марин Сираков, търговски представител в сервиз.

И докато шофьорите се подготвят в последния момент за зимата, АПИ са готови за снега.

„Пълната механизация за зимно поддържане е в порядъка на 1800 машини, които са на територията на цялата страна. Всички тези машини са мобилизирани и готови за това, което очакваме събота и неделя”, каза инж. Десислава Паунова, член на УС на АПИ.

В специален ситуационен център агенцията, заедно с МВР следят всички републикански пътища и магистрали. Информацията, събрана в него, се анализира и се взимат решения. Освен подготовката на автомобилите, транспортният министър припомни и още нещо.

„Заслужава ли си за 10 минути да правим експеримент със собствения си живот и с този на околните? Моят призив е да се замислят за околните и да подхождат с отговорност при управлението на автомобилите, особено при дъжд и сняг”, заяви Георги Гвоздейков, министър на транспорта.