Намаления до 75% в магазините на Острова

Тази година пазаруването на „Черен петък” във Великобритания премина доста по-спокойно. Икономическата криза принуди англичаните да правят по-добре сметка на парите си, но и доста магазини започнаха по-рано разпродажбите в опит да измъкнат парите им за коледни подаръци. Някои обявиха „Черна седмица”, а други магазини стигнаха дори до „Черен ноември”.

"ЧЕРЕН ПЕТЪК": Как да разпознаем фалшивите намаления

Кризата е променила и отстъпките, които се правят. Ако преди можеха да се срещнат намаления и от 90%, то сега най-големите са 75 на сто, а най-масовите са около 50%.

На „Черния петък” опашки при отваряне на магазините на Острова нямаше и защото всички вече продават и онлайн. Това става предпочитан метод за пазаруване, особено в най-натовареното време от годината, когато хората започват да купуват коледни подаръци.

Доста потребители, които са избрали да пазаруват онлайн, обаче могат да останат разочаровани, защото точно за „Черен петък” хиляди служители на Amazon започнаха стачка. Работници на най-големия онлайн магазин протестират за по-високи заплати не само във Великобритания, но и в Европа и САЩ.

Някои търговци пък открито решиха да бойкотират „Черния петък”. Популярна марка евтини автомобили затвори онлайн магазина си за продажби и пусна релаксираща музика на клиентите си, напомняйки им, че трябва да пазаруват разумно и в спокойна атмосфера. Такива търговци обаче са единици. Повечето магазини предлагат намаления, тъй като хората обичат да пазаруват с чувството, че са постигнали добра сделка. Миналата година са били извършени продажби за 9 млрд. паунда.