В петък бяха пуснати 24 души, държани в плен

Ден втори от временното примирие между Израел и "Хамас" - групировката ще освободи още 14 заложници, в замяна на 42-ма палестински затворници.  Първата група похитени бяха пуснати на свобода още вчера. Емоционална бе срещата с близките им след 7 седмици раздяла.

Вчера първата група от 24-ма пленници беше пусната на свобода. Сред тях - 13 израелски граждани, 10 тайландци и един филипинец. Повечето от освободените са в добро здравословно състояние и след медицински прегледи, вече са с близките си. Като част от договорката, в първия ден на примирието, Израел пусна на свобода 39 палестинци, предимно жени и деца, задържани по различни обвинения.

Първата група израелски заложници на "Хамас" беше освободена

Така изглежда първата среща с някого, когото си мислил, че си изгубил завинаги. 9-годишният Охад посреща рождения си ден в плен, но днес той, майка му и баба му отново са в прегръдките на своите близки.

Веднъж върнал си ги от ада, Йони Ашер не може да се отдели и за секунда от съпругата и дъщерите си. "Щастлив съм, че семейството ми е отново при мен. Имаме право да чувстваме радост и да отроним по някоя сълза, това е човешко. Но аз няма да празнувам, докато и последният заложник не се прибере у дома", заяви Ашер.

Синът му Раз споделя, че е мечтаел да се прибере у дома.
"Видяхме децата и родителите, сълзите и прегръдките.. това беше много, много вълнуващо за всички нас. Те са в добро състояние, под грижата на социални работници, психолози, сестри и лекари", обясни Гилат Ливини, директор на Педиатрично отделение.

Макар и вече на свобода, за похитените и техните семейства битката не спира дотук, разказват израелските специалисти по травма.

"Домовете на повечето от тези хора са били унищожени... част от тях са видели как загиват техни близки. Това е една много сложна травма. Освен това – дори и на свобода, част от тях вече нямат дом, в който да се приберат. Затова е много важно да се погрижим за тях веднага, защото за посттравматичния стрес първите дни са решаващи", заяви психоаналитикът Мерав Рот.

Избягала от Хан Юнис по време на обстрела, у дома в дните на примирието се връща и 58-годишната Тахани. Само за да види, че и за нея дом вече не съществува.

Въпреки това, повод за радост имаше и от палестинска страна. След престой в израелски килии, при семействата си се завърнаха 39 палестинци. Жена, освободена от израелски затвор, бе красноречива: Свободата е безценна!

Стотици семейства и от двете страни се молят да получат така чаканото обаждане - че близките им се прибират у дома. Защото след три дни на трудно извоювана пауза, войната отново ще продължи. Но дотогава - това остават едни от малкото моменти на чиста човешка радост в потъналия от скръб регион.

"Щастливи сме, че дъщеря ни беше освободена, но само донякъде, защото не можем да не мислим за ужасната ситуация в Газа, където хиляди бяха убити. Някак не е редно да бъдем радостни в такова тежко време", каза Исмаил Шахийн, баща на освободена палестинска затворничка.